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[ 480AMPTPACV10 ] VL Packaging

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Es ist eine neuere Version 2022W dieser LV im Curriculum Master's programme Polymer Technologies and Science (PTS) 2022W vorhanden.
Workload Education level Study areas Responsible person Hours per week Coordinating university
2,5 ECTS M2 - Master's programme 2. year (*)Kunststofftechnik Johannes Bergmair 2 hpw Johannes Kepler University Linz
Detailed information
Original study plan Master's programme Management in Polymer Technologies (MPT) 2019W
Objectives
  • Knowledge of the tasks of a food packaging
  • Knowledge of the most important legal framework for Food Contact Materials FCM
  • Knowledge of the interaction, consideration when selecting packaging
  • Knowledge of the most important materials, their production and areas of application
  • Overview of current trends and innovations in the packaging market
Subject Fundamentals of packaging technology, terminology, tasks of packaging, protective function, requirements for food packaging, interaction of product/packaging, mass transfer between packaging and product: migration, permeation, law FCM: (VO 1935/2004, 2023/2006, 10/2011 etc.), quality assurance, packaging materials (plastics, biomaterials, paper/cardboard, metals), innovations (MAP, AIP), environmental aspects, convenience packaging
Criteria for evaluation
  • Cooperation Workshop
  • Cooperation Lecture/Discussions
  • Group work with peer review at the end of the lecture
Methods store check, group work, lecture, illustrative examples
Language English
Study material M. Kaßmann: “Grundlagen der Verpackung”, Beuth Verlag GmbH 2011
Gerd Stehle: “Verpacken von Lebensmitteln”, 1. Aufl., Behr, Hamburg/Dtl., 1997
G. Bleisch, J.-P. Majschak, U. Weiß: „Verpackungstechnische Prozesse“, Behr’s Verlag 2011
Fraunhofer Gesellschaft e.V. (Hrsg.): „Verpackungstechnik – Mittel und Methoden zur Lösung der Verpackungsaufgabe“, 15. Ergänzung 2006, Hüthig Verlag GmbH, Heidelberg/Dtl., 1996/2002
DI Marcus Thiele (Red.): „RGV-Handbuch Verpackung“, Erich Schmidt Verlag, Berlin, 1999/2003
J. Bergmair, M. Washüttl, B. Wepner: „Prüfpraxis für Kunststoffverpackungen“, Behr’s Verlag, 2010
O. G. Piringer: „Verpackungen für Lebensmittel - Eignung, Wechselwirkungen, Sicherheit“, VCH Verlagsgesellschaft mbH, Weinheim/Dtl., 1993
Rudolf Heiss: “Verpackung von Lebensmitteln – Anwendung der wissenschaftlichen Grundlagen in der Praxis”, Springer-Verlag, Berlin / Heidelberg / New York, 1980
Bleisch, Goldhahn schricker, Vogt: „Lexikon Verpackungstechnik“, Behr’s Verlag, 2003
E. Krämer: „Fachwörterbuch Verpackung“, Hüthig Verlag Heidelberg, 2005
W. Soroka: “Fundamentals of Packaging Technology”, Institute of Packaging Professionals, USA, 2009
A. + H. Emblem: „Packaging Technology“, Woodhead Publishing in Materials, 2012
A. Jenkins, J. P. Harrington: “Lebensmittelverpackungen aus Kunststoff”, B. Behr’s Verlag GmbH & Co, Hamburg/Dtl., 1992
8KU/27
Changing subject? No
On-site course
Maximum number of participants -
Assignment procedure Direct assignment