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[ 480AMPTPACV10 ] VL (*)Packaging

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Workload Ausbildungslevel Studienfachbereich VerantwortlicheR Semesterstunden Anbietende Uni
2,5 ECTS M2 - Master 2. Jahr Kunststofftechnik Johannes Bergmair 2 SSt Johannes Kepler Universität Linz
Detailinformationen
Quellcurriculum Masterstudium Management in Polymer Technologies (MPT) 2019W
Ziele (*)
  • Knowledge of the tasks of a food packaging
  • Knowledge of the most important legal framework for Food Contact Materials FCM
  • Knowledge of the interaction, consideration when selecting packaging
  • Knowledge of the most important materials, their production and areas of application
  • Overview of current trends and innovations in the packaging market
Lehrinhalte (*)Fundamentals of packaging technology, terminology, tasks of packaging, protective function, requirements for food packaging, interaction of product/packaging, mass transfer between packaging and product: migration, permeation, law FCM: (VO 1935/2004, 2023/2006, 10/2011 etc.), quality assurance, packaging materials (plastics, biomaterials, paper/cardboard, metals), innovations (MAP, AIP), environmental aspects, convenience packaging
Beurteilungskriterien (*)
  • Cooperation Workshop
  • Cooperation Lecture/Discussions
  • Group work with peer review at the end of the lecture
Lehrmethoden (*)store check, group work, lecture, illustrative examples
Abhaltungssprache Englisch
Literatur (*)M. Kaßmann: “Grundlagen der Verpackung”, Beuth Verlag GmbH 2011
Gerd Stehle: “Verpacken von Lebensmitteln”, 1. Aufl., Behr, Hamburg/Dtl., 1997
G. Bleisch, J.-P. Majschak, U. Weiß: „Verpackungstechnische Prozesse“, Behr’s Verlag 2011
Fraunhofer Gesellschaft e.V. (Hrsg.): „Verpackungstechnik – Mittel und Methoden zur Lösung der Verpackungsaufgabe“, 15. Ergänzung 2006, Hüthig Verlag GmbH, Heidelberg/Dtl., 1996/2002
DI Marcus Thiele (Red.): „RGV-Handbuch Verpackung“, Erich Schmidt Verlag, Berlin, 1999/2003
J. Bergmair, M. Washüttl, B. Wepner: „Prüfpraxis für Kunststoffverpackungen“, Behr’s Verlag, 2010
O. G. Piringer: „Verpackungen für Lebensmittel - Eignung, Wechselwirkungen, Sicherheit“, VCH Verlagsgesellschaft mbH, Weinheim/Dtl., 1993
Rudolf Heiss: “Verpackung von Lebensmitteln – Anwendung der wissenschaftlichen Grundlagen in der Praxis”, Springer-Verlag, Berlin / Heidelberg / New York, 1980
Bleisch, Goldhahn schricker, Vogt: „Lexikon Verpackungstechnik“, Behr’s Verlag, 2003
E. Krämer: „Fachwörterbuch Verpackung“, Hüthig Verlag Heidelberg, 2005
W. Soroka: “Fundamentals of Packaging Technology”, Institute of Packaging Professionals, USA, 2009
A. + H. Emblem: „Packaging Technology“, Woodhead Publishing in Materials, 2012
A. Jenkins, J. P. Harrington: “Lebensmittelverpackungen aus Kunststoff”, B. Behr’s Verlag GmbH & Co, Hamburg/Dtl., 1992
8KU/27
Lehrinhalte wechselnd? Nein
Präsenzlehrveranstaltung
Teilungsziffer -
Zuteilungsverfahren Direktzuteilung